Co je to ketóza
Ketóza je jedním z projevů proteinové diety (proteinové dietě se také někdy říká ketogenní dieta). Ketóza je stav, do kterého se dostanete díky výraznému snížení příjmu tuků a sacharidů (nikoli na nulu!) za současného udržení příjmu kvalitních bílkovin. Ačkoliv zní výraz ketóza téměř děsivě, nemusíte se ketózy bát. Ketóza naopak přináší v proteinové dietě mnoho výhod. Především je třeba říci, že se jedná o stav naprosto normální a přirozený. V momentě, kdy dojde ke snížení příjmu sacharidů se tělo každého zdravého člověka "přepne" do ketózy.
Výhody ketózy v proteinové dietě
- Ketóza snižuje pocit hladu. V zásadě je to tak, že naprostá většina klientů prakticky nezná pocit hladu. Je to velice důležité, zvláště u delších a větších redukcí hmotnosti (nad 10 kg).
- Redukujete především tukovou tkáň. Je dokázáno, že během ketózy dochází k přednostnímu úbytku tukové tkáně (a to jak podkožního tuku, tak i útrobního [viscerálního] tuku). Skutečný úbytek ověřujeme na speciální BIA – bioimpedanční váze.
- Během ketózy se snižuje hladina tuků (tedy i cholesterolu) v krvi.
- Ketóza chrání Vaši svalovou tkáň.
- Je z praxe známo, že u některých klientů mohou ketogenní látky navozovat i pocit dobré nálady až euforie.
Přečtěte si více o proteinové dietě
Pozor! Nezaměňujte ketózu za ketoacidózu. Ketoacidóza vzniká při onemocnění diabetem a jedná se o metabolickou poruchu, která je způsobena nedostatkem inzulínu, projevuje se vysokou hladinou cukru v krvi a má za následek destrukci tkáňových bílkovin a tukové tkáně.